EFI Baja

Egészségfejlesztési Iroda Baja

JÓ TUDNI!

Allergia

JÓ TUDNI
A pollen allergiáról

Itt van végre a várva várt tavasz! Szépen süt a nap, ilyenkor úgy 
érezzük, hogy szinte újjászületünk az éledő természettel. Vannak, akik 
viszont kora tavasszal vannak a legrosszabbul: hetekig, hónapokig 
tüsszögnek, köhögnek, kapar a torkuk, éjjel viszont az orrdugulás 
miatt nem tudnak pihenni, s ettől másnap még levertebbek. A legtöbb 
embert tavasszal és nyáron kínozza a szénanátha, amit füvek, fák, 
virágok virágpora vált ki. Kezelését korán el kell kezdeni, különben 
fennáll további problémák kialakulásának a veszélye, így az érintett 
egyre többféle pollenre és élelmiszerre válhat érzékennyé, illetve 
allergiás asztma is felléphet.

Az allergia civilizációs betegség a lakosság 20-30 százalékát érinti, 
de évről-évre nő az asztmás betegek száma is. Ideális esetben az 
immunrendszer megvédi, megóvja a szervezetet az idegen anyagokkal 
szemben, ám bizonyos anyagokra (például pollenek, házi poratka, állati 
szőr, gyógyszerek) allergénként túlzott mértékben reagálhat. Az 
allergia kialakulását a genetikai hajlam mellett számos más tényező is 
befolyásolja. Így többek között a klímaváltozás, a légszennyezettség, 
a táplálékokban fellelhető adalékanyagok, tartósítószerek, túlzásba 
vitt higiénia, gyógyszerek is. Az allergia hagyományos kezelése 
mellett a természetes terápiák is hatékonyak lehetnek.

 

Mit tehetünk?

A legjobb megelőzés és egyben terápia az érzékenységet kiváltó anyagok 
kerülése. Ez azonban nem mindig lehetséges. A táplálkozás legyen 
sokoldalú, természetes: sok hal, friss zöldség, gyümölcs kerüljön az 
asztalra. Kerüljük a finomított cukor, a tej és a sajtok fogyasztását.
Szedjünk nagyobb adagban C-, A-, B- és E-vitamint, mert ezek nemcsak 
védik a nyálkahártyákat, hanem természetes antiallergénként hatnak. Az 
ásványi anyagok és a nyomelemek közül a cink, a szelén, a kalcium és a 
magnézium immunerősítő és allergiaellenes hatását kell feltétlen 
kiemelnünk. Ezek főleg az olajos magvakban, tejtermékekben, a 
zöldfélékben és a hüvelyesekben fordulnak elő nagyobb adagban. Együnk 
ezekből rendszeresen mindennap.
Nemcsak szipogásunkon vagy tüsszögésünkön segíthetnek a sós oldatok, 
hanem csökkenthetik annak esélyét is, hogy más orvosságot szedjünk 
allergiánkra. A sós oldat remekül kimossa belőlünk a szennyet, az 
allergéneket és a szennyeződéseket.

Gyógyszertárakban számos vény nélkül kapható készítmény közül is 
választhatunk. Tabletták, orrspray-k, szemcseppek segíthetnek a 
tünetek csillapításában. Amennyiben a tünetei súlyosbodnak, 
haladéktalanul forduljon szakorvoshoz