EFI Baja

Egészségfejlesztési iroda Baja

A vércukorszint-mérés

A vércukor méréssel a vérben lévő glükóz (szőlőcukor) szintjét lehet meghatározni. Felismerhető vele a korai cukorbetegség (diabetes mellitus), és állandóan ellenőrizhető vele a már kialakult cukorbeteg vércukorszintje is. 

Mit okozhat a magas vércukorszint?

  • A diabetes hatására csökken a szervezet védekező képessége, felborul a szervezet optimális működése
  • Szívrohamok
  • Érelmeszesedés és szív koszorúsér betegség előfordulása
  • Láb és lábfej keringésének zavarok
  • Izomfájdalmak
  • Szemészeti szövődmények
  • Vesekárosodás
  • Diabéteszes idegrendszeri károsodás
  • Bőr- és nyálkahártya problémák
  • Bakteriális és gombás fertőzések kialakulása

Határértékek

Egészséges szervezetben :A vércukor értékének éhgyomorra 4,0-5,5 mmol/l között kell lennie, az étkezést követően pedig nem haladhatja meg a 8,0 mmol/l-t. Két órával az étkezés után az eredeti értékre kell visszaállnia a vércukorszintnek.

A diabéteszes betegnél:  Az éhgyomri mérés esetén a 4,0-7,0 mmol/l közötti érték, étkezés után pedig a 10 mmol/l alatti vércukorszint még elfogadható. Két órával az étkezés után 6,0–8,0 mmol/l

Az optimális értékek tablettás betegeknél:Étkezés előtt 5,5 mmol/l, utána két órával 7,5 mmol/l.

Inzulinos kezelés mellett:Éhgyomri értéknek 6,1 mmol/l (max. 7,8 mmol/l) alatt, étkezés utáni 8,0 mmol/l -nak kell lennie. 

Hogyan mérjünk helyesen vércukorszintet? Mikor mérjünk?

Érdemes reggeli előtt, illetve más alkalommal étkezés után 1 órával mérni. A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, számukra elkerülhetetlen a naponta többszöri vércukormérés, a nem inzulinnal kezelt betegeknek elég a heti 1-2 vércukorszint meghatározás.