EFI Baja

Egészségfejlesztési Iroda Baja

Emlőszűrés

Magyarországon az újonnan felfedezett rosszindulatú emlő tumorok száma 2012-ben 7742 volt, és 2096 asszony halt meg emlőrákban. Bács-Kiskun megyében 355 új esetet fedeztek fel, az ez okból bekövetkezett halálesetek száma 84 volt.
A rendszeres szűrővizsgálattal az emlőrák okozta halálozás akár 35-40%-al csökkenthető.
Hazánkban a szervezett emlőszűrés 2001-ben került bevezetésre.

Az emlőszűrés célja

Az emlőben kifejlődő daganat mérete és a szóródás megindulása közötti összefüggés közismert. Minél kisebb a tumor, annál kisebb az áttét valószínűsége. A szűrővizsgálat tulajdonképpeni célja a még nem tapintható daganatok felkutatása az emlőben.

Módszer

Az emlők lágyrész-röntgenvizsgálata, a mammográfia képet tud alkotni az emlők állományában fejlődő még kicsiny daganatról. A nem tapintható daganatok kimutatásához a mammográfia bizonyítottan megfelelő módszer.

Kiket, milyen gyakran, és hol vizsgálnak, milyenek az eredmények?

Meghívottak a 45-65 éves nők, ők névre szóló meghívólevelet kapnak. A meghívásra 2 évente kerül sor (utolsó, bármilyen kezdeményezésű mammográfiás vizsgálat óta eltelt két év).
Bács-Kiskun megyében kettő akkreditált emlőszűrő központ működik, Kecskeméten, mely a megye északi kétharmadát látja el, illetve Baján, a déli területek ellátására. Ezen kívül a kecskeméti szűrőközpont rendelkezik egy emlőszűrő busszal, mely a központtól távol eső településekre állhat be.
A megjelenési arány 2012-ben Magyarországon 46,8%, Bács-Kiskun megyében 52,1% volt. A WHO ajánlása szerint az elérendő átszűrtség legalább 70%, ami már jelentős egészségügyi hozadékkal bír.

Mi történjék a szűrővizsgálat után?

Negatív eredménnyel záruló szűrővizsgálat után az újabb szűrővizsgálat 2 év múlva esedékes. Két szűrővizsgálat között a rendszeres önvizsgálat ajánlott.
Ha a vizsgálat tisztázásra szoruló elváltozást állapít meg, vagy felmerül a betegség gyanúja, a további tennivalókat a mammográfiás vizsgálatot végző radiológus szakorvos állapítja meg.