EFI Baja

Egészségfejlesztési Iroda Baja

Méhnyak szűrés

Elsősorban a szűrési tevékenységnek köszönhetően a Nemzeti Rákregiszter évről évre csökkenő számú megbetegedést regisztrál, de még 2012-ben is 1070 új megbetegedés fordult elő Magyarországon, és 426 asszony haláláért volt felelős a méhnyak rák. Bács-Kiskun megyében 2012-ben 71 új méhnyak rákos megbetegedést diagnosztizáltak. Az ebben a betegségben elhunytak száma 29 volt.
A rendszeres szűrővizsgálattal a méhnyak rák okozta halálozás akár 80%-al csökkenthető. Magyarországon a szervezett méhnyak szűrés 2003-ban került bevezetésre.

A méhnyak szűrés célja

A méhnyak tüneteket még nem okozó rákmegelőző állapotainak és rákjának kimutatása olyan korai szakban, amikor még elvárható, hogy a célszerű kezelés meggátolja a daganat kialakulását, illetve továbbterjedését.

Módszer

A méhnyak szűrés bizonyítottan hatásos módszere a méhnyak hüvelyi felszínéről és a nyakcsatornából hüvelyi feltárással vett sejtminta (kenet) citológiai vizsgálata.

Kiket, milyen gyakran, és hol vizsgálnak, milyenek az eredmények?

Meghívottak a 25-65 éves nők, ők névre szóló meghívólevelet kapnak. A meghívásra 3 évente kerül sor (utolsó, bármilyen kezdeményezésű citológiai vizsgálat óta eltelt három év). Az országos becsült részvételi arány mintegy 30%, míg a regisztrált részvétel 5% körül alakul, és ez igaz Bács-Kiskun megyére is. A nemzetközi ajánlás legalább 70%. Az országosan rendkívül alacsony megjelenési arány javítása érdekében a lakossági méhnyak szűrés folyamatába 2009-ben kísérleti jelleggel bevonásra kerültek a védőnők. Akkreditált képzést követően saját ellátási körzetükben kenetlevételre jogosultak.
A szervezett lakossági méhnyak szűrésen való részvétel, melynek elengedhetetlen része a citológiai mintavétel, nem zárja ki az évenkénti, vagy akár ettől gyakoribb nőgyógyászati ellenőrző vizsgálatot, ahol a mintavétel nem kötelező elem.

Mi történjék a szűrővizsgálat után?

Negatív eredménnyel záruló szűrővizsgálat után újabb 3 évig nincs tennivaló. Ha a vizsgálat tisztázásra szoruló elváltozást mutat ki, vagy felmerül a betegség gyanúja, a további tennivalókat a nőgyógyász szakorvos állapítja meg.
A magas szintű átszűrtség, az időben elvégzett beavatkozás csaknem felszámolhatja a méhnyak rosszindulatú daganata miatti halálozást, mint ahogy erre néhány fejlett szűrési múlttal rendelkező országban, ilyen a skandináv térség, láthatunk példát.